Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. decembra

20.11.2023 Bratislava

Bratislava 20. novembra (TASR) - Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. decembra. Pôvodne sa mali skončiť 23. novembra. Na zabezpečenie dočasnej obnovy kontrol na južnej hranici má ísť viac ako 3,18 milióna eur. V pondelok to schválila vláda.

"Cieľom návrhu nariadenia vlády je zabrániť nárastu sekundárnej nelegálnej migrácie a s tým spojeného ohrozenia verejného poriadku a bezpečnosti SR,"
uviedlo ministerstvo vnútra. Doplnilo, že kontroly budú po celej hranici s Maďarskom, a to flexibilným spôsobom primerane aktuálnej hrozbe a v závislosti od vývoja bezpečnostnej situácie.

Doterajšie kontroly na južnej hranici priniesli podľa rezortu postupne želaný efekt a záchyty nelegálnych migrantov sa výrazne znížili. "V súvislosti s konfliktom v Izraeli, ktorý môže iniciovať ďalšie migračné vlny, je nutné v kontrole vnútornej hranice s Maďarskom pokračovať, keďže ide o dôležité opatrenie aj v boji proti terorizmu," poukázal.

Rezort vnútra ozrejmil, že dôvodom tohto kroku je migračná vlna po tzv. západobalkánskej trase, ktorá v uplynulých mesiacoch spôsobila obrovský nápor na zložky ministerstva vnútra, najmä cudzineckú políciu, ale aj samosprávy a občanov v prihraničných oblastiach. "Napriek tomu, že evidujeme pokles počtu zadržaných osôb, ktoré majú neoprávnený pobyt na našom území, chceme pokračovať v razantnom prístupe voči všetkým prevádzačom, a tým vysielať aj naďalej signál, že cez naše územie len tak ľahko neprejdú. Zároveň tým napĺňame status spoľahlivého európskeho partnera, ktorý vie zabezpečiť nielen bezpečnosť svojich občanov, ale tiež zabrániť prenikaniu nebezpečných živlov ďalej do Európy. Musíme si uvedomiť, že v tomto prípade bojujeme s organizovanými zločineckými skupinami," skonštatoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Ministerstvo vnútra tiež deklaruje, že každá zadržaná osoba na území Slovenska je umiestnená v Útvare policajného zaistenia v Sečovciach alebo Medveďove, kde je podrobená dôkladnému dotazovaniu, aby bolo preukázané, z akej krajiny pochádza. "Tak sa potvrdí alebo vylúči možnosť administratívneho vyhostenia," uviedol rezort.

Slovensko dočasne obnovilo kontroly na hraniciach s Maďarskom od 5. októbra. Urobilo tak po tom, ako k rovnakému kroku pristúpili susedné štáty Poľsko, Rakúsko a Česko.
 

Vyberte región